Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

 

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ( HPV λοίμωξη)

Ο ιός HPV (Human Papilonia Virus) ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ενοχοποιείται ως ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μεταδοτικός. Υπάρχουν πάνω από 150 τύποι του ιού και κάποιοι απ’ αυτούς ενοχοποιούνται για καρκινογένεση.

Μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής (κολπικά, πρωκτικά, ακόμα και στοματικά) αλλά και με αυτοενοφθαλμισμό, δηλαδή αν τραυματιστεί μια ήδη υπάρχουσα βλάβη σωματίδια του ιού μεταφέρονται σε άλλες περιοχές του δέρματος. Συνήθως τα κονδυλώματα παρουσιάζουν έξαρση σε γειτονικές περιοχές της πρωτομόλυνσης όταν χρησιμοποιούνται διάφορες αποτριχωτικές μέθοδοι (όπως ξυραφάκι, κερί κλπ.).

Οι θεραπείες ποικίλουν. Κάποιες περιπτώσεις καλύπτονται με φαρμακευτική αγωγή (ποδοφυλλοτοξίνη, ιμικουιμόδη). Στους άνδρες εντοπίζονται συνήθως στη βάλανο, στο έσω πέταλο της ακροποσθίας, στον πρωκτό, στο σώμα του πέους. Μπορούμε σήμερα να έχουμε υψηλά ποσοστά αντιμετώπισης σε μια μόνο επίσκεψη. Ο χρόνος επώασης του ιού κυμαίνεται από 1 έως 8 μήνες. Γι’ αυτό είναι σημαντική η αυτοεξέταση του ασθενούς και η αφαίρεση κάθε νέας βλάβης πριν προλάβει να δώσει θυγατρικές βλάβες.

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα. Το χρώμα ποικίλει. Μπορεί να είναι χρώμα δέρματος ή πιο ανοικτό προς το λευκό ή σκουρότερο.

Αντιμετώπιση
Με ειδικά φάρμακα (συντηρητική και αναίμακτη θεραπεία) ή επεμβατική που εκτελείται στο ιατρείο και στοχεύει επιλεκτικά στην πάσχουσα περιοχή κατόπιν τοπικής αναισθησίας μπορεί να καταστρέψει όλα τα υπάρχοντα κονδυλώματα σε μια συνεδρία.

ΣΥΦΙΛΗ
ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ (γονόρροια)

Γονοκοκκική Ουρηθρίτιδα ή όπως είναι γνωστή ως
Βλεννροια ή Γονόρροια

Λοίμωξη της ουρήθρας με το βακτήριο Neisseria gonorrhae.
Η βλεννόροια είναι μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή (κολπική,στοματική,πρωκτική). Η προφύλαξη απο την νόσο βασίζεται στην χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλικη επαφή. Ας σημειωθεί οτι για να περιορισθεί η πιθανότητα μόλυνσης το προφυλακτικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο απο την αρχή της σεξουαλικής επαφής. Σημαντική επίσης είναι η έγκαιρη διάγνωση για την αποφυγή των επιπλοκών.

Μέ χρόνο επωάσεως 3-5 ημερών μετά την μόλυνση στην πάσχουσα περιοχή αρχίζει αίσθημα φαγούρας στην ουρήθρα που εντείνεται προοδευτικά και γίνεται κάψιμο. Η ούρηση γίνεται βασανιστική και από το στόμιο της ουρήθρας βγαίνει ενα παχύρρευστο και πυώδες έκκριμμα.
Οι επιπλοκές είναι η επιδιδυμίτιδα, η προστατίτιδα , η αιμοσπερμία και το στένωμα της ουρήθρας.

Τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι ηπιότερα.
Η διάγνωση γίνεται με την μικροβιολογική εξέταση του εκκρίματος της ουρήθρας η του τραχήλου.
Η θεραπεία γίνεται με την κατάλληλη αντιβίωση.

AIDS (HIV λοίμωξη)